Què va primer, l'ou o la gallina?

A Sències Can Girona tenim molt clar el que va primer: la gallina. Perquè en tenim 80 que viuen a la masia i ponen ous tan blancs com elles. Abans, les gallines autòctones de Catalunya eren clares, però fa vint anys es va començar a vendre més i més els ous rossos de gallines brunes. Avui només un 10% dels ous són blancs, el 90% són rossos.
Com és que han canviat tant els nostres costums? Per part del productor hi ha raons d'eficiència: les gallines brunes són més productives, i els defectes i la brutícia es veuen més en les closques de color clar i no agrada als consumidors.

Per part del comprador, s'ha instaurat la creença que els ous morenos són "més de camp" i per això més sans. Però la majoria d'aquests ous provenen d'animals que viuen en gàbies! Per saber si un ou és de camp o no necessitem fixar-nos en el número que té cada granja i que s'imprimeix a l'ou. Si comença amb 0 (ecològic) o 1 (camperes) sabrem que mengem un ou de gallines felices, i per tant més sans de veritat.
Són afortunades les nostres gallines, viuen en un jardí ampli i verd sota l'aixopluc d'una figuera. A la nit les tanquem al galliner, on dormen damunt de pals de fusta lluny del terra. Tenen l'instint de protecció de les aus!
En el nostre galliner no hi ha gall. Així i tot les gallines ponen cadascuna uns 5 ous a la setmana, però al no estar fecundats no els coven per criar pollets. Et menges un ou que no té la promesa d’una nova vida.
Comparat amb un mamífer femella, l’ou sense fecundar té un cert paral·lelisme amb la menstruació. En quant al sabor i als nutrients no hi ha cap diferència entre un ou fecundat o no. La diferència entre un bon ou i un que no ho és tan rau en la frescor. I res millor que prendre un ou del dia!